Preloader Image
e-Monki
<<< wstecz

Dzień Matki ze smakiem


Kwiaty, czekoladki, biżuteria – pomysły na upominki z okazji Dnia Matki są niezliczone. Doskonałym dopełnieniem każdego z nich będzie własnoręcznie przygotowany posiłek.



W Indiach znany jako Matri Divas, w Japonii - Haha no Hi, przez Szwedów zwany Mors Dag – bez względu na język i różnice kulturowe święto matek obchodzone jest na każdym kontynencie przez niemal każdą nację.

Jak to się zaczęło

Początki tradycji oddawania hołdu matkom sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian, którzy organizowali festiwale ku czci matek wszystkich bóstw – Rei i Cybele. Nowożytne korzenie Dnia Matki tkwią w Anglii, gdzie wcześni chrześcijanie obchodzili tzw. Matczyną Niedzielę, podczas której odwiedzano rodzinne domy i wręczano matkom upominki i kwiaty. W Polsce to piękne święto obchodzone jest od 1923 roku.

Smaczny upominek

5 plastrów żółtego sera i szynki oraz trochę pomocy ze strony rodzeństwa, bądź dorosłego – to wszystko, czego potrzeba, by nawet najmłodsi mogli własnoręcznie przygotować dla mamy coś smacznego. Przyrządzenie Serowych ślimaczków wymaga trzech kroków: 1) na plaster sera kładziemy szynkę i rolujemy, pozostawiając około 1,5 cm fragment bez zawijania, 2) powstałe w ten sposób rulony kroimy w mniejsze fragmenty, 3) teraz tylko oczy z kropelek ketchupu i gotowe!

Szparagi w złotej panierce

Nieco starszym proponujemy przyrządzenie w tym dniu dla swych matek lekkich i smacznych szparagów – potrawy smacznej a zarazem bogatej w wiele cennych składników odżywczych. Zawierające witaminy i minerały szparagi doskonale komponują się z obfitującym w wapń i białko serem holenderskim. Szparagi w złotej panierce to smaczny, a zarazem zdrowy upominek, który sprawi przyjemność nawet największym smakoszom.



Składniki:
- 8 szparagów białych konserwowych,
- 4 plasterki szynki,
- 4 plasterki Sera Podlaskiego MSM MOŃKI,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 4 połówki brzoskwiń konserwowych,
- 4 łyżki żurawin ze słoiczka,
- kilka gałązek świeżych ziół,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Na plaster szynki kładziemy plasterek sera, po czym zawijamy w nie szparagi (2 sztuki). Całość panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Potrawę smażymy
z obu stron na złoty kolor. Podajemy z brzoskwinią i żurawiną, do dekoracji używając świeżych ziół. Smacznego Drogie Mamy!

Więcej informacji: www.msm-monki.pl



<<< wstecz