Karnawałowe przekąski z serem żółtym
Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

Smakowe tortille
Składniki:
- - 3 placki tortilli
- - 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
- - sałata strzępiasta czerwona i zielona
- - czerwona papryka
- - szynka w plasterkach
- - suszone pomidory
- - szczypior
Przygotowanie: Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- - 200 g szynki parzonej
- - 200 g świeżych pieczarek
- - 2 łyżki oleju
- - 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- - 150 g kapusty pekińskiej
- - 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
- - pieprz do smaku
- - 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
- - 1 jajko
Przygotowanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym
Składniki:
- - 2 pszenne bagietki
- - 1 czerwona papryka
- - garść pokrojonych czarnych oliwek
- - dwa plastry wędzonego łososia
- - 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- - łyżka oliwy
- - sól, pieprz, bazylia
- - świeże listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 - 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.
Smacznego!
Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.