Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta   
  • O Pierwszej Komunii Świętej ks. Artur   
  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - Sparta Szepietowo   
  • Dzień Strażaka w Mońkach - defilada   
  • Dzień Strażaka - Minister MSWiA Jarosław Zieliński   
  • Konkurencje sportowe z Tomaszem Frankowskim   
  • Ogólnopolski Kolarski Wyścig Szosowy ulicami Moniek   
  • Pieśń patriotyczna w wykonaniu zespołu Pogodna Jesień   
  • Tadeusz Skutnik o uchwaleniu Konstytucji 3 Maja   
  • III Memoriał im. Stanisława Fiedorczuka w tenisie stołowym   
  • Wieczór poetycki Mirosława Brozio   
  • Izabela Banasiewicz czyta wiersz Mirosława Brozio   
  • Klub Rodzin Autystycznych "Dzieci z zaczarowanego lasu"
  • Święcenie pokarmów w kościele M.B. Częstochowskiej   
  • Wielki Czwartek w kościele Św. Brata Alberta  
  • Miejska Droga Krzyżowa - ukrzyżowanie Jezusa   
  • Miejska Droga Krzyżowa - stacja I   
  • XVIII Wiosenne Biegi Uliczne - bieg główny   

Obiad dla babci i dziadka: Przepis na delikatny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym

Wraz z początkiem tygodnia na szczycie listy priorytetów obowiązkowo musi znaleźć się popołudnie zarezerwowane na świętowanie Dnia Babci i Dziadka. Jeśli brak nam pomysłu na idealny prezent, inspiracji możemy poszukać w domowej kuchni. Biesiada przy pysznie zastawionym stole to nie tylko okazja do zaspokojenia apetytu i rozpieszczenia podniebienia, ale przede wszystkim możliwość sprezentowania czegoś bezcennego - wspólnie spędzonego czasu i rozmowy oraz pielęgnowania więzi rodzinnych. Dla babci i dziadka, bez wątpienia rozmiłowanych w tradycyjnej polskiej kuchni, wyśmienitą propozycją stanie się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.


Klasyczny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki:

  • 500 g karczku wieprzowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2019 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!