Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Paulina Bigda w patriotycznej piosence   
  • Rekonstrukcja potyczki grupy rekonstrukcji historycznej   
  • Złożenie kwiatów i wieńców przez władze oraz delegacje   
  • Odsłonięcie i poświęcenie pamiątkowej tablicy   
  • Hymn przed kościołem M.B. Częstochowskiej   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - finisz   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - start   
  • SP Nr 2 świętuje Stulecie Niepodległości   
  • Bogdan Bieliński - wystawa "Nasza trudna Niepodległość"   
  • IV liga seniorzy: LKS Promień Mońki - MOSP Białystok   
  • Jan Zabielski o planie zagospodarowania gminy   
  • Debata z przedsiębiorcami - Jan Zabielski   
  • KS BAS Kombinat Budowlany B-stok - Wisła Warszawa   
  • Debata kandydatów na Burmistrza - Zbigniew Karwowski   
  • Debata kandydatów na Burmistrza - Michał Kubas   
  • O debacie kandydatów na Burmistrza - Andrzej Purta   
  • Dzień Seniora - zabawa seniorów   
  • Dzień Seniora - hymn w wykonaniu zespołu Wrzosy   

Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka spirytusu

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Składniki na sos:

  • 300 g serka topionego ze szczypiorkiem MSM Mońki
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie: Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie pokroić cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką. Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie. Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe. Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!