Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - Wissa Szczuczyn   
  • Komunia w kościele Św. Brata Alberta Chmielowskiego   
  • Ks. Proboszcz Henryk Radziewicz o I Komunii Świętej   
  • II Ogólnopolski Kolarski Wyścig w kategorii "open"   
  • Wyścig kolarski najmłodszych uczestników   
  • Rocznica Konstytucji 3 Maja - Pogodna Jesień i Wrzosy   
  • Obchody rocznicy Konstytucji 3 Maja - Burmistrz Moniek   
  • Memoriał im. Stanisława Fiedorczuka - tenis stołowy   
  • Pierwszy Memoriał im. Stanisława Fiedorczuka - powitanie   
  • "Dzieci z zaczarowanego lasu" i zwykli ludzie - warsztaty   
  • Klubu Rodzin Autystyczny - Barbara Iwanicka   
  • XVI Wiosenne Biegi Uliczne - bieg główny na 10 km   
  • XVI Wiosenne Biegi Uliczne - bieg najmłodszych chłopców   
  • XVI Wiosenne Biegi Uliczne - bieg najmłodszych dziewcząt   
  • XVI Wiosenne Biegi Uliczne - Poseł Mieczysław Baszko   
  • Święcenie pokarmów - kościół M.B. Częstochowskiej   
  • Artur Gaweł - Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej   

Ucztowanie o smaku beztroski: Piknik czas zacząć!

Kraciasty koc i kosz ze smakołykami to niemalże synonim każdego pikniku. Odpoczywając w cieniu kwitnących drzew, z ulubioną książką i naręczem smakołyków pod ręką warto zastanowić się nad tym, skąd tak naprawdę wziął się zwyczaj biesiadowania na świeżym powietrzu i jak wyglądały pierwsze znane historii uczty pod chmurką.

Korzenie tradycji urządzania pikników sięgają dalej, niż można by przypuszczać, a dawne spotkania tego typu w zupełności nie przypominały współczesnych posiłków plenerowych, popularyzowanych w szczególności przez amerykańskie kino.

Pique-nique historique

Pikniki powinny odbywać się na świeżym powietrzu w malowniczej scenerii, w otoczeniu lasów i stawów, również przy okazji innych wydarzeń, takich jak koncerty, czy spektakle plenerowe. Tak przynajmniej deklaruje dawna literatura. Idea biesiadowania na łonie natury ukształtowała się w pełni na początku XIX wieku. Choć zwyczaj ten dziś jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, swoje początki miał w zupełnie innym kraju. Słowo wywodzi się bowiem z Francji. Nazwa pique-nique odnotowana została w podręczniku do języka francuskiego z 1692, przy opisie grupy biesiadników w restauracji, którzy przynieśli ze sobą własne wino. Idealnie oddaje to specyfikę pikników, w czasie których, zgodnie z definicją, każdy z uczestników powinien przygotować niewielkie zakąski. Odmianą pikniku w bardzo amerykańskim stylu jest również barbeque, czyli przyrządzanie na świeżym powietrzu mięsnych potraw z grilla.

Ciekawostką jest to, że największy znany dotychczas piknik został zorganizowany 14 lipca 2016 roku w departamencie Mayenne, w północno-zachodniej Francji. Teren, na którym ucztowali zgromadzeni goście liczył sobie długość aż 20.247 km.

Co w koszyku?

Traktowany niejednokrotnie z przymrużeniem oka piknik, to w istocie ważny element kultury. Wystarczy bowiem spojrzeć na gamę dostępnych w sklepach koszy piknikowych, aby dostrzec stale umacniający się trend plenerowego ucztowania. Kiedy już zaopatrzymy się w pojemny i w pełni wyposażony model, nie można zapomnieć o jego apetycznej zawartości. Dawniej kosze piknikowe wypełnione były wiktuałami mającymi dodać sił myśliwym na polowaniu. Krótkie postoje traktowano raczej jako konieczność, niż przyjemność. - Obecnie w koszu piknikowym znaleźć można najrozmaitsze przysmaki. Kluczowe jest jednak to, by po pierwsze były one apetyczne również na zimno i po drugie, by można było je łatwo i szybko zjeść. Dlatego też największym powodzeniem cieszą się nieduże zakąski w formie koreczków, babeczek, roladek, mini kanapek czy kruchych ciasteczek, również w formie wytrawnej. Aby odejść od klasycznych smaków warto nieco zaszaleć i zaskoczyć uczestników pikniku niecodziennymi i finezyjnymi propozycjami. Do prostych i efektownych zakąsek należą chociażby takie rarytasy, jak kolorowe sajgonki warzywne z żółtym serem oraz tartaletki z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw oraz pikli z majonezem i tartym serem - podpowiada Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Piknik to świetna okazja do tego, aby spędzić nieco więcej czasu na dworze w towarzystwie najbliższych osób - czy to rodziny czy też przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten skonsumowany w czterech ścianach. Aby przy okazji organizacji pikniku, nie zaprzątać sobie głowy skomplikowanym menu, przedstawiamy dwie propozycje na szybkie i pyszne dania: tartaletki z serem, szynką i piklami oraz sajgonki z serem i warzywami. Więcej ciekawych pomysłów i smacznych przepisów na piknik mały i duży znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Tartaletki z serem, szynką i piklami

Składniki:

  • 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
  • 200 g szynki wędzonej parzonej
  • 150 g świeżego ogórka
  • 100 g papryki konserwowej czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie: Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Smacznego!

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2017 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!