Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - konkursy z nagrodami   
  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - występ Promyków   
  • Kolejna walka judo Zuzanny Osickiej (biały strój)   
  • Dzień Strażaka i przyznanie sztandaru dla KP PSP   
  • Pytanie do Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej   
  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - Ruch Wysokie Maz.   
  • Procesja Bożego Ciała - stacja przy Alei Wojska Polskiego   
  • Procesja Bożego Ciała - ul. Białostocka i ul. Ełcka   
  • Charytatywna sztafeta "Mundur na rowerze"   
  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta - II cz.   
  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta - I cz.   
  • III Ogólnopolski Kolarski Wyścig Szosowy   
  • Bogdan Bieliński w wykładzie o uchwaleniu Konstytucji   
  • Monieckie obchody uchwalenia Konstytucji 3 Maja   
  • II Memoriał im. Fiedorczuka w tenisie stołowym - otwarcie   
  • XVII Wiosenne Biegi Uliczne - bieg główny   
  • XVII Wiosenne Biegi Uliczne - biegi najmłodszych   
  • VIII Turniej Tańca Towarzyskiego - tancerze powyżej 15 lat   

5 najpyszniejszych sosów do dań z grilla

Sezon na pyszności z grilla w pełni. Tym, co sprawi, że nawet dania przygotowane z tych samych składników i w ten sam sposób będą smakować zupełnie inaczej, jest garść sprawdzonych przepisów na aromatyczne sosy. Które z nich najlepiej podkreślą dymny aromat grillowanych smakołyków?

Dania opiekane na ruszcie często same w sobie są bardzo aromatyczne, ze względu na wykorzystanie różnego typu marynat oraz oryginalną nutę smakową, za którą odpowiada proces pieczenia nad żywym ogniem. Tym, co idealnie dopełni tak potrawy z grilla, jak i te opiekane nad ogniskiem, są domowe sosy, stanowiące znakomitą alternatywę dla klasycznej musztardy, keczupu i majonezu.

Słodko-kwaśny z chili

Typowe dla kuchni orientalnej połączenie kontrastujących smaków urozmaici między innymi przygotowane na grillu szaszłyki z wołowiny. Zamiast kupować gotową mieszankę, naszpikowaną konserwantami, przygotujmy własny, domowy sos - pyszny, wyrazisty i pozbawiony polepszaczy. Wystarczy zaopatrzyć się w papryczkę chili, kilka ząbków czosnku, imbir, cukier, wodę, ocet ryżowy, sól i skrobię ziemniaczaną. Przydatny będzie również blender. Sos ten wcześniej należy zagotować, aby odpowiednio zgęstniał, niemniej najlepiej smakuje na zimno.

Greckie tzatziki

Lekki i rześki grecki dip tzatziki na bazie jogurtu wyśmienicie smakuje zarówno z zarumienionymi warzywami, daniami mięsnymi, jak i samym pieczywem. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Cała receptura polega na zmieszaniu utartych świeżych ogórków z wyciśniętym ząbkiem czosnku i jogurtem. Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek oraz koperek. I gotowe! Tzatziki podajemy po schłodzeniu.

Kremowy i miętowy

Opcją dla smakoszy poszukujących jeszcze większego orzeźwienia jest sos z dodatkiem mięty. W tym wypadku do jogurtu dodajemy dużą garść posiekanych świeżych listków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Im wcześniej przed podaniem go przygotujemy, tym ostrzejszy zyska smak. W duecie z soczystym mięsem z grilla stworzy kompozycję, która zachwyci prawdziwych koneserów oryginalnych połączeń smakowych.

Dip z suszonych pomidorów

Wśród sosów pomidorowych zdecydowany prym wiedzie keczup - domowy, czy też kupiony w sklepie. Niemniej także suszone pomidory stanowią bazę dla wyjątkowo apetycznego dipu, który pozwoli pokreślić smak grillowanych potraw. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka suszonych pomidorów w oleju, serek śmietankowy, odrobina śmietany lub majonezu, czosnek, pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Jeśli zależy nam na bardziej śródziemnomorskim smaku możemy dodać kilka listków bazylii lub szczyptę tymianku. Ziemniaki z grilla nie będą miały sobie równych, jeśli podamy do niej tak przygotowany rarytas. Duńska remulada

Gęsty i aromatyczny duński sos łączy w sobie wszystko to, co najlepsze do pieczonych, zapiekanych, smażonych, a także grillowanych dań. Aby nabrał wyjątkowo aksamitnej konsystencji, warto jego śmietanowo-majonezową bazę uzupełnić kilkoma łyżkami kremowego serka topionego. Kompozycję dopełnią kapary, czosnek, szczypiorek, pietruszka i przyprawa curry.

Duńska remulada z kremowego serka topionego

Składniki:

  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy (np. francuskiej)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 5-6 gałązek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • płatki chili i ostra papryka do smaku

Wykonanie: Do serka topionego dodać majonez, śmietanę i musztardę. Dodać również drobno posiekane kapary, czosnek, szczypior i natkę pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!