Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • XVI Powiatowy konkurs "Na Choinkę Bożonarodzeniową"   
  • VI Memoriał im. Waleriana Stypułkowskiego w pływaniu   
  • Powiatowy Przegląd Amatorskiej Twórczości Plastycznej   
  • Montaż słowno-muzyczny młodzieży w MOK   
  • Złote Gody - życzenia stu lat   
  • Złote Gody - zespół Pogodna Jesień   
  • I Sesja Powiatu - Starosta Moniecki Błażej Buńkowski   
  • I Sesja Rady Powiatu - ślubowanie   
  • Paulina Bigda w patriotycznej piosence   
  • Rekonstrukcja potyczki grupy rekonstrukcji historycznej   
  • Złożenie kwiatów i wieńców przez władze oraz delegacje   
  • Odsłonięcie i poświęcenie pamiątkowej tablicy   
  • Hymn przed kościołem M.B. Częstochowskiej   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - finisz   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - start   
  • SP Nr 2 świętuje Stulecie Niepodległości   
  • Bogdan Bieliński - wystawa "Nasza trudna Niepodległość"   
  • IV liga seniorzy: LKS Promień Mońki - MOSP Białystok   

Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK


Składniki:

  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
  • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 burak czerwony

Wykonanie:

Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.

Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.

Smacznego!

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!