Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Piękne i drogie samochody na ulicach Moniek   
  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - Mońki Luz   
  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - Boże Nutki   
  • XXIV Miting Osób Niepełnosprawnych   
  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - MKS Mielnik   
  • Otwarcie przez Józefa Mozolewskiego "Domu Solidarności"
  • Starosta Buńkowski o zasługach Józefa Mozolewskiego   
  • Część artystyczna uczniów ZSOiZ w Mońkach  
  • Koncert muzyki dawnej - zespół Favorito   
  • Grodzisko w Krzeczkowie - walka wojów   
  • Tadeusz Skutnik w krótkiej historii o Pisarowej Górze   
  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta   
  • O Pierwszej Komunii Świętej ks. Artur   
  • Dzień Strażaka w Mońkach - defilada   
  • Dzień Strażaka - Minister MSWiA Jarosław Zieliński   
  • Konkurencje sportowe z Tomaszem Frankowskim   
  • Ogólnopolski Kolarski Wyścig Szosowy ulicami Moniek   
  • Pieśń patriotyczna w wykonaniu zespołu Pogodna Jesień   

Paluchy z serem Gouda MSM Mońki


Składniki na paluchy:

  • placki tortilli 4 sztuki
  • ser gouda w plastrach MSM Mońki 12 sztuk
  • świeży rozmaryn 3-4 gałązki
  • płatki chili do smaku

Składniki na dip:

  • papryka świeża czerwona 2 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • papryka konserwowa 3 duże kawałki
  • pomidor 1 średnia sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • keczup pikantny 2 łyżki
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • sól do smaku

Wykonanie: Według przepisu szefa kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Roberta Muzyczki: Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chili. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły. By zrobić dip wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka. Następnie obrać ze skórki. Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe i składniki i zmiksować. Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąc z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.

Smacznego!

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2019 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!