Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • IV liga piłki nożnej: LKS Promień - Dąb Dąbrowa B-stocka   
  • Bogdan Bieliński o wystawie "Bitwa Warszawska"   
  • Pielgrzymka do Krypna - kościół M.B. Częstochowskiej   
  • Pielgrzymka do Krypna - kościół św. Brata Alberta   
  • Poświęcenie pamiątkowej tablicy z okazji 100-lecia Parafii   
  • ks. bp. Henryka Ciereszko podczas jubileuszowej mszy   
  • Chór Parafialny M.B. Częstochowskiej "Ad Matrem Suam"   
  • Ks. Tadeusz Kasabyła o historii powstania parafii   
  • Ks. dr Adam Szot - fragment wykładu o początkach parafii   
  • Redaktor Marta Wróbel o zawartości książki   
  • Słowa podziękowania Proboszcza ks. Wojciecha Wojtacha   
  • Bogdan Bieliński - Monieckie Towarzystwo Historyczne   
  • Minikoncert Monieckiej Orkiestry Dętej   
  • Przewodnicząca Rady Miejskiej Barbara Iwanicka   
  • Ks. prof. Tadeusz Krahel o niepodległości   
  • IV liga piłki nożnej - bramka strzelona ze spalonego   
  • Starosta Moniecki Błażej Buńkowski z prośbą do premiera   
  • Premier Mateusz Morawiecki z wizytą w Mońkach   

Nabiał w naszej diecie - kiedy i ile należy go spożywać?

Mleko, ser żółty i pozostałe przetwory nabiałowe to interesujące produkty spożywcze. Zawarty w nich cukier mlekowy nazywamy laktozą. Trawiony jest w naszym organizmie za pomocą laktazy, czyli enzymu wytwarzanego w nabłonku jelita cienkiego. Kiedy jesteśmy dziećmi, wszyscy wytwarzamy dużo enzymu laktazy, który pozwala nam wchłaniać mleko matki. W populacjach, w których spożycie mleka było historycznie niskie, takich jak Japonia i Chiny, większość dzieci szybko przestaje produkować laktazę, stąd późniejsze wystąpienie nietolerancji laktozy*. Jak zatem wygląda sprawa nabiału w życiu człowieka? Czy powinniśmy go spożywać? A jeśli tak, to kiedy i dlaczego? Producent sera MSM Mońki rozwiewa wątpliwości.


Ser żółty, biały, mascarpone - czy można podawać dziecku?

W ostatnich dziesięcioleciach spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci i młodzież w wielu krajach zmalało, a znaczna część młodzieży nie spełnia zaleceń dotyczących ilości spożywania nabiału. Produkty mleczne pozostają jednak ważnym źródłem dietetycznym wielu mikroelementów, w tym wapnia, fosforu, magnezu, cynku, jodu, potasu, witaminy A, witaminy D, witaminy B12 i ryboflawiny (witaminy B2). Ponadto dostarczają dzieciom energii, wysokiej jakości białka oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. A od jakiego wieku warto podawać dziecku nabiał?

  • Ser żółty (np. Gouda od MSM Mońki) - od drugiego roku życia
  • Sery białe (raczej pełnotłuste lub półtłuste) - od trzeciego roku życia
  • Ser feta - od drugiego roku życia
  • Ser mascarpone - od drugiego roku życia
  • Oscypek (ze względu na ilość soli lepiej podawać dziecku niewielką ilość) - od drugiego roku życia

Czy osoby dorosłe powinny jeść nabiał?

Zdecydowaną zaletą nabiału jest jego wysoka wartość odżywcza. Jest efektem obecności różnorodnych witamin i składników mineralnych oraz pełnowartościowego białka. Wiele osób zastanawia się także czy ser żółty jest zdrowy? Odpowiedź jest prosta - zdecydowanie tak. Ser żółty posiada cenne składniki (białko, kwasy tłuszczowe), witaminy (A, B, D i K) i minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź). Dlaczego są tak istotne? Dlatego, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej - naszego układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Dzięki temu codzienne funkcjonowanie - czy w domu, czy w pracy nie stanowi dla nas problemu. Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie ser jest najważniejszym źródłem wapnia, który wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Dzięki spożywaniu sera w życiu dorosłym możemy uchronić się przed osteoporozą w wieku senioralnym. Dobrze przyswajalny wapń znajdujący się w serze poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Warto wspomnieć, że ser żółty dodaje także energii, przydatnej zwłaszcza podczas długiego dnia pracy, a dzięki serotoninie poprawia humor - mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.


Ser żółty - odpowiedni dla seniorów?

Wbrew pozorom dieta seniora nie musi być wcale ascetyczna, a jedynie właściwie skomponowana. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ osobom starszym rekomenduje się zwiększenie spożycia mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza bowiem organizmowi białko, wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę D. Codzienne posiłki powinny być zatem bogate w wapń, którego szczególnie bogatym źródłem są właśnie produkty nabiałowe. Dobrze jest ograniczyć ilość laktozy, która przez wielu seniorów może być słabiej trawiona. I choć najwięcej tego cukru znajduje się faktycznie w mleku, to śmiało można decydować się na produkty pochodne, nie tylko te oznaczone jako bezlaktozowe. Wśród "bezpiecznych" wyborów mogą być te produkty, które zostały poddane fermentacji. Należą do nich maślanka, kefir, czy jogurt. Dodatkowo bez obawy sięgać można po ser żółty lub serki topione.

*W populacjach, w których spożycie mleka zawsze było wysokie (np. w przypadku mieszkańców Europy), większość dorosłych nadal produkuje laktazę przez całe życie i może dość dobrze trawić mleko.

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2020 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!