Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - MOSP Białystok   
  • Show kaskaderskie grupy R-Strunts   
  • Procesja Bożego Ciała w parafii M.B. Częstochowskiej   
  • Chór parafii Św. Brata Alberta na procesji   
  • XX Biegi Wiosenne - biegi mężczyzn   
  • XX Biegi Wiosenne - biegi kobiet   
  • Bieg Wiosenny osób niepełnosprawnych   
  • Turniej Mońki Judo Cup 2021   
  • Nabożeństwo drogi krzyżowej i chór Ad Matrem Suam   
  • Dyr. Bogdan Sierba o programie "Umiem pływać"   
  • Wiceprezes Podl.Woj. SZS w Białymstoku Marek Sadowski   
  • Poseł na Sejm Kazimierz Gwiazdowski o programie...   
  • Wicestarosta Moniecki Joanna Kitlas o programie...   
  • Mediateka w Mońkach - "Na zdrowie Pań - Panowie"   
  • Sylwia Kozak - "Dwa serca, dwa smutki"   
  • Aneta Kirejczyk - "Moje małe nieba"   
  • Iza i Tomasz Kłubowicz - "Jej portret"   
  • Małgorzata Maciorowska - "By coś zostało z tych dni"   

W domu jak w karczmie przy stoku: zimowe wieczory we francuskim stylu

Niestety większość Polaków musi zapomnieć w tym roku o wczasach w Alpach czy nawet w Tatrach. Wymuszone sytuacją spędzanie czasu w kameralnym gronie sprawia, że coraz więcej osób będzie się starało odtworzyć atmosferę zimowej karczmy w domu.


Wieczór z francuskim winem

Wesoło trzaskający kominek, za oknem śnieg, a w kubkach grzane wino...To można mieć również w domu. Francuski vin chaud to słodkie połączenie miodu, wina, cynamonu i pomarańczy. W austriackim glühwein znajdziesz też goździki i anyż.

Wino rozgrzeje jednak nawet bez takich dodatków, podawane w temperaturze pokojowej. Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina właśnie wina pite w Alpach, które smakują tam jak nigdzie indziej.

W alpejskim regionie Sabaudii na wysokości ok. 500 m. n. p. m. powstają wina białe, o lekkim i mineralnym charakterze. Innymi mało popularnymi u nas, a często serwowanymi w Alpach winami są te z Jury Francuskiej. Tamtejszą ciekawostką są wina białe z nazwy, ale żółte w kolorze, pachnące orzechami, smardzami i...lasem. Inne znane tutejsze szczepy to Savagnin i Chardonnay, z których powstają wyraziste, białe wina wytrawne.

A może fondue?

To mit, że do francuskich win pasują tylko francuskie sery. - Chodzi o intensywność smaku, jakość i gatunek, a nie o kraj pochodzenia. W Polsce nad Biebrzą powstają zresztą choćby sery typu szwajcarskiego, idealne do lekkiego, białego wina i typowe dla regionu Alp. - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Szczególnie teraz w duchu trendu slow cooking cenione jest odkrywanie lokalnych smaków. Cała idea targów śniadaniowych i bazarków w Polsce, a le marché we Francji, to sięganie po produkty rodzime, powstające blisko domu i w zgodzie z tradycją.

Również tradycyjne fondue opiera się na serze. Choć to danie niecodzienne, kojarzące się z odpoczynkiem przy stoku gdzieś daleko w górach, w rzeczywistości jego przygotowanie jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy tylko zetrzeć do garnka ser i pilnować, by się rozpuścił. Dobre fondue "to coś" zawdzięcza dodatkom: łyżce brandy, musztardy czy szczypcie gałki muszkatołowej.

Najważniejszy jest jednak ser dobrej jakości. - Powinien być średnio dojrzały i jędrny. Najlepsze do tego gatunki to kremowa Gouda, Edamski o lekko orzechowym aromacie i delikatny Aldamer- radzi ekspert z MSM Mońki.

Zainspiruj się francuską sztuką kulinarną

O tym, że francuska sztuka kulinarna jest jedną z najbardziej wyrafinowanych, nie trzeba nikogo przekonywać. Pięknie opowiadał o tym film "Julie & Julia", w którym młoda adeptka sztuki kulinarnej postanawia w rok wypróbować 524 francuskie przepisy słynnej kucharki Julie Child. To zadanie dla wytrwałych, a pojedyncze francuskie dania może stworzyć w domu każdy.

Poniżej sprawdzony przepis na bardzo francuskie paluchy serowe z zaledwie pięciu składników.

Francuskie paluchy serowe
Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

Jak to się robi?

Ser zetrzeć, ciasto podzielić na pół. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto posypać startym grubo serem i docisnąć. Na wierzch nałożyć drugą częścią ciasta i znów docisnąć, by ser się przykleił. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski. Każdy z nich zwijać na końcach w przeciwne strony, by ciasto się skręciło.

Paluchy serowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie dotykały.

RADA: By paluchy nie odkształcały się w czasie pieczenia, można przycisnąć ich końce do papieru do pieczenia.

Takie paluchy francuskie można posypać czerwoną papryką.

Inne dodatki do wyboru: sezam, czarnuszka, chilli, zioła prowansalskie.

Ciasteczka piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Podawać od razu na ciepło lub na zimno do deski serów i wina. Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2021 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!