Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • IV liga piłki nożnej: Promień Mońki - Cresovia Siemiatycze   
  • VIII Turniej Tańca Towarzyskiego - tancerze powyżej 15 lat   
  • VIII Turniej Tańca Towarzyskiego - tancerze 10-12 lat   
  • Uczestnicy VIII Turnieju Tańca Towarzyskiego   
  • Pożar firmy Agrohurt przy ul. Szkolnej   
  • Droga krzyżowa z inscenizacją Misterium Męki Pańskiej 3   
  • Droga krzyżowa z inscenizacją Misterium Męki Pańskiej 2   
  • Droga krzyżowa z inscenizacją Misterium Męki Pańskiej 1   
  • Niedziela Palmowa w MOK - Wrzosy   
  • Niedziela Palmowa w MOK - Pogodna Jesień   
  • Konkurs palm w kościele Matki Boskiej Częstochowskiej   
  • Wagariada w Szkole Podstawowej nr 2   
  • Koncert zespołu Bright Ophidia   
  • Bogdan Bieliński w wykładzie o Żołnierzach Wyklętych   
  • Memoriał piłkarski im. Marcina Jabłońskiego   
  • Podsumowanie PCK - Dyr. Marek Radziwon   
  • Podsumowanie PCK - prowadzący Jarosław Skwarko   
  • Dzień Babci i Dziadka - młodzieżowy zespół Break Dance   

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie: W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Sos chrzanowo-serowy:

  • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 300 g chrzanu ze słoika
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • sok z jednej limonki
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!