Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Debata kandydatów na Burmistrza - Zbigniew Karwowski   
  • Debata kandydatów na Burmistrza - Michał Kubas   
  • O debacie kandydatów na Burmistrza - Andrzej Purta   
  • Dzień Seniora - zabawa seniorów   
  • Dzień Seniora - hymn w wykonaniu zespołu Wrzosy   
  • Dzień Seniora - Prezes ZEiR Jerzy Grądzki   
  • X Biegi Papieskie - Proboszcz ks. Wojciech Wojtach   
  • X Biegi Papieskie - s. Monika i zespół Promyki   
  • IV liga seniorzy: Promień Mońki - Sparta Augustów   
  • Tadeusz Skutnik o książce "Krzeczkowo wieś gminy Mońki"   
  • Radosław Koper i Dariusz Hajdukiewicz   
  • Anna Filimowska-Wolfinger i Dariusz Hajdukiewicz   
  • XI Święto Wsi - taniec z balonikami   
  • XI Święto Wsi - dojenie krowy   
  • XI Święto Wsi - toczenie beli siana na czas   
  • XI Święto Wsi - trzy konkurencje sportowe   
  • IX Wieczory Muzyczne u św. Brata Alberta   
  • O książce "Domy które mówią" - dr Przemysław Borowik   

Jesień z nutą wyrafinowania: Przepis na risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową

Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach - najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.

Jak twierdzą koneserzy wyrafinowanych dań, w smaku trufle nie przypominają żadnego innego z grzybów, co w połączeniu z niezwykle trudnym do odnalezienia miejscem ich występowania wpływa na bardzo wysoką, sięgającą kilkudziesięciu tysięcy złotych za kilogram cenę. Te rosnące jedynie pod ziemią drogocenne rarytasy byłyby niemożliwe do zlokalizowania przez człowieka, gdyby nie pomoc zwierząt - świń oraz psów, których doskonały węch pozwala odnaleźć smakowity trop. Pomimo wysokiej ceny możliwe jest przygotowanie potraw o smaku trufli bez konieczności wydawania fortuny. Ze względu na niezwykle silny aromat tych grzybów, zaledwie odrobina sproszkowanych trufli, w połączeniu z ryżem lub makaronem, potrafi stworzyć kompletne danie, które zachwyca wyrazistym smakiem o intensywnej, orzechowej nucie. Coraz częściej na półkach sklepowych pojawia się zarówno oliwa truflowa, jak i puder truflowy, z którego sami możemy przyrządzić aromatyczną oliwę, będącą doskonałym dodatkiem do risotto, zapiekanek, zup, mięs i makaronów.

Idealnym daniem na jesienne popołudnia stanie się risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem, posypane wiórkami sera oraz skropione odrobiną oliwy truflowej. Proste, szybkie i bajecznie pyszne!

Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 300 g ryżu arborio
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 150 g sera Aldamer MSM Mońki
  • 2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie: Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić. Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.

Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!