Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Halowy Turniej piłki nożnej Orlików 2009   
  • Przedszkolaki, dla Pani Elżbiety   
  • Halowy Turniej Młodzików o puchar Przewodniczącej Rady   
  • Halowy Turniej Piłki Nożnej Juniorów o puchar Burmistrza   
  • Podlasiaczki w Dniu Babci - dzwonki chromatyczne   
  • IV Memoriał im. Ireneusza Kapusty siatkarskich czwórek   
  • Koncert kolęd w wykonaniu Scholi Gloria   
  • "Kolęda z gwiazdą" - zespół Gabi & Holy Noiz   
  • Orszak Trzech Króli - film s. Moniki   
  • Orszak Trzech Króli - pasterze i stajenka betlejemska   
  • Orszak Trzech Króli - Walka dobra ze złem   
  • Orszak Trzech Króli - Gospoda   
  • Orszak Trzech Króli - Dwór Heroda   
  • Życzenia Burmistrza Moniek i pokaz sztucznych ogni   
  • Sylwester 2019 w centrum Moniek - zespół Orlando   
  • XVI Powiatowy konkurs "Na Choinkę Bożonarodzeniową"   
  • VI Memoriał im. Waleriana Stypułkowskiego w pływaniu   
  • Powiatowy Przegląd Amatorskiej Twórczości Plastycznej   
  • Montaż słowno-muzyczny młodzieży w MOK   
  • Złote Gody - życzenia stu lat   
  • Złote Gody - zespół Pogodna Jesień   
  • I Sesja Powiatu - Starosta Moniecki Błażej Buńkowski   

Dania w wersji mini - smaczny i prosty sposób na Sylwestra

Sylwestrowe przyjęcie wymaga dwóch niezbędnych składników - dobrej zabawy i jeszcze lepszego bufetu. Jak zadowolić gości i zapewnić im dużo smakołyków na całą noc zabawy? Jeśli brak nam inspiracji, wystarczy, że sięgniemy do własnego doświadczenia i zaserwujemy potrawy z codziennej kuchni, które znamy i lubimy, ale… w wersji mini. Zarówno kanapki, tarta, wytrawne wypieki, zapiekanki, a nawet zupa w pomniejszonej wersji zmienią się w genialną przekąskę - pyszną, oryginalną i doskonałą na domowe przyjęcie.

Menu sylwestrowe w wersji mini to nie tylko szybki sposób na smaczne przekąski, ale i gwarancja sukcesu. Dania znane z codziennej kuchni, przygotowane w mniejszej skali, będą równie pyszne, co wersje tradycyjne. Wśród smakołyków, które możemy zaserwować gościom na tegorocznej imprezie, znaleźć się mogą sanwicze z domowych bułeczek, zapiekana zupa cebulowa, ciasteczka serowe, tartaletki oraz nadziewane ostre papryczki, dla odważnych.

Sprawdzone klasyki sylwestrowe

Komponowanie sylwestrowego bufetu warto rozpocząć od przygotowania znanych, smacznych i najprostszych przekąsek. Pierwsza z nich zajmie nam dosłownie kilka minut. Wystarczy kawałek sera żółtego pokroić w wąskie słupki i umieścić w wyższym naczyniu lub szklance. - Aby spotęgować wrażenia smakowe gości możemy zdecydować się na pomieszanie kilku różnych gatunków, zarówno typu szwajcarskiego, jak i holenderskiego. Pierwsze z nich odznaczają się intensywniejszym, delikatnie pikantnym smakiem. Z kolei drugie - łagodną i mleczną nutą - doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Tak przygotowane serowe kąski możemy podać w towarzystwie oliwek i wędlin oraz ulubionych dipów. Innym klasykiem są kanapki w wersji mini. Aby sanwicze nabrały nieco domowego charakteru, małe bułeczki możemy upiec samodzielnie z ciasta drożdżowego. Po wypełnieniu ich ulubionymi dodatkami warto na koniec przekłuć je długimi wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój kształt i będą bardziej poręczne dla gości. Często serwowanym na przyjęciach daniem są także tarty. Na Sylwestra wygodniejsze będą małe tartaletki, które niewiele różnią się od "dużej" wersji potrawy.

Imprezowe smaki z odrobiną szaleństwa

Kiedy podstawowe przekąski mamy już gotowe, i wciąż pozostało nam nieco czasu, możemy zdecydować się na kilka bardziej oryginalnych propozycji. Dla odważnych smakoszy warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Niepozorne małe ostre papryczki, zapieczone z serowo- mięsnym nadzieniem mogą okazać się hitem, jeśli wśród gości znajdują się miłośnicy pikantnej kuchni. W miejsce czasochłonnych pasztecików i krokietów możemy z kolei upiec wytrawne, ekspresowe kruche ciasteczka z serem typu szwajcarskiego, które wyglądem będą nawiązywać do kultowych, dziurawych plasterków. Doskonale smakować będą zarówno z sosami i sałatkami, jak i zupami. A jeśli w kwestii zup za jedyny słuszny wybór na imprezę uznawaliśmy dotychczas barszcz czerwony, dlaczego by nie zaryzykować innego smaku? Na dzień przez Sylwestrem warto przygotować bardzo sycącą i aromatyczną francuską zupę cebulową. W dzień przyjęcia wystarczy przelać ją do niewielkich kokilek, posypać wiórkami sera i zapiec w piekarniku. Taka rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się tuż po podziwianiu noworocznych fajerwerków na świeżym powietrzu.

Domowe krakersy z Aldamerem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie: Do mąki dodać sól, zimne drobno pokrojone masło i utarty na grubych oczkach żółty. Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Posypać mąką i cienko rozwałkować, a następnie wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i grubą słomką do napojów w każdym krakersie wyciąć parę dziurek. Tak przygotowane upiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC, aż do ładnego zrumienienia, następnie wyciągnąć i wystudzić.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.


logo
2003-2019 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!