Preloader Image
e-Monki
<<< wstecz

Palce lizać


30 i 31 marca Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego zorganizowała w Ośrodku Szkoleniowo – Wypoczynkowym "Bartlowizna" w Goniądzu warsztaty kulinarne – wyroby z mleka i ziemniaka. Warsztaty realizowane są w ramach Projektu "Smak tradycji" - nowe horyzonty rozwoju obszarów wiejskich dofinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

W pierwszym dniu uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy z ziemniaka: sałatka z ziemniaków i pomidorów z sosem musztardowo-miodowym, ziemniaki po liońsku i burgundzku, hamburgery ziemniaczano-mięsne, racuchy ziemniaczane, pieczone ziemniaki faszerowane serem.

Drugiego dnia przygotowane zostały dania z mleka i jego pochodnych: makaron z sosem serowo-mlecznym, zupa mleczna z warzywami, mus brzoskwiniowy z cycamonem, galaretka mleczno-serowa z suszonymi śliwkami i rodzynkami, marmurek porzeczkowo-serowy z bitą śmietaną. Po każdym dniu warsztatów odbywała się degustacja przygotowanych potraw.

Potrawy były wykonywane pod fachowym okiem szefa kuchni Ośrodka "Bartlowizna" pana Piotra Topczewskiego.







<<< wstecz