Preloader Image
wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024
<<< wstecz

Ser w wiosennym wydaniu


Wiosna to czas, w którym porzucamy ciepłą odzież na rzecz lekkiej i zwiewnej garderoby. Wychodzące zza chmur słońce skłania do śmielszego eksponowania ukrytego dotąd pod ciepłymi swetrami i płaszczami ciała. By bez kompleksów korzystać z wiosennych zasobów naszej szafy, warto pomyśleć o zmianie diety. Już dziś z MSM MOŃKI zamień ciężkie, treściwe dania na lżejsze, a zarazem pożywne sałatki!

Wiosennie przesileni

Szczupła sylwetka to nie jedyna rzecz, o której należy pomyśleć u schyłku zimy. Kiedy szykujemy się na spotkanie z promieniami długo wyczekiwanego słońca i budzącą się do życia przyrodą, organizm zmaga się z wiosennym przesileniem. Osłabienie, przemęczenie, bóle głowy, spadek odporności i częste w tym czasie rozdrażnienie to cena, jaką płacimy za przejście ze stanu zimowego spowolnienia w tryb wiosennej aktywności. Po zimie warto więc zadbać o uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać nie tylko na ograniczeniu kaloryczności potraw, ale i dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych.



Zdrowo, bo serowo

Komponując zdrową i zbilansowaną dietę, nie możemy zapomnieć o włączeniu do niej serów. Produkty te charakteryzują się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi i szeroką gamą gatunków, ale i wysoką zawartością substancji odżywczych. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają spożywanie 2-3 porcji produktów mlecznych dziennie. Żółte sery są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka. W procesie dojrzewania część białek zostaje rozłożona, dzięki czemu nasz organizm może je łatwiej trawić. Sery żółte zawierają ponadto potas, fosfor i cynk, a także witaminy: B2, B12, D i A, których niedobory mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 7 gram sera zawiera tyle dobroczynnych składników, co szklanka mleka.

Nie tylko do kanapek

Wyjątkowa różnorodność i konsystencja serów żółtych powoduje niemal nieograniczone możliwości ich kulinarnego zastosowania. Sery można spożywać na ciepło, na zimno, w roli głównej – w połączeniu z winem
i owocami, a także jako składnik potraw mięsnych i pożywnych sałatek. Delikatny, lekko pikantny smak Sera Podlaskiego MSM MOŃKI doskonale komponuje się z warzywami, orzechami, a także drobiem i nietłustymi wędlinami, dzięki czemu wzbogaci smak każdej potrawy wiosennego jadłospisu.



Sałatka z serem i szynką
Składniki:
- 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach (Mońki)
- 200 g szynki wędzonej parzonej
- 150 g świeżego ogórka
-100 g papryki konserwowej czerwonej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 średnia cebula czerwona
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatkę doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatka nie wymaga solenia. Doskonałym pomysłem na podanie sałatki w oryginalny i niebanalny sposób jest zaserwowanie jej w zakupionych bądź własnoręcznie upieczonych babeczkach.
Składniki babeczek:
- 300g mąki
- 150g schłodzonego masła
- 4 łyżki zimnej wody
Sposób wykonania:
Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Smacznego!

Producent: MSM Mońki
Produkt: Ser Podlaski
Sugerowana cena detaliczna: ok. 3,19 zł (opakowanie 150 g, plastry), 21 zł/kg
<<< wstecz
zamknij